Emanuel Lasker PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ImageConvecta, mest känt för schackdatabasen Chess Assistant, har bland mycket annat gett ut en serie partisamlingar, och den vi ska titta på här behandlar Emanuel Lasker. Skivan innehåller 624 kommenterade partier, och en träningsmodul med drygt 300 ställningar, där man får chansen att följa i den store mannens fotspår. Som ett komplement till detta bifogas fotografier, turneringstabeller och en kort biografi.

För att få ett exempel på partikommentarer så valde jag, av någon anledning, det fjärde matchpartiet mot Dr Tarrasch i matchen om VM-titeln 1908. Från kommentarerna, som citerar inte bara Lasker och Tarrasch, utan även, till exempel, Teichmann och Dvoretskij, kan man utläsa att den aktuella åsikten är att Tarrasch stod mycket bra; han skulle ha spelat 22. c4! i stället för 22. b4?! En variant, som härstammar från Dvoretskij, går: 22. c4! axb3 23. axb3 c6 24. Sf5 d5 25. Df2! Sd7 26. Sg3 och vit har fördel. Att 25. Sb5 var fel hade redan Tarrasch påpekat; han föreslog 25. Sc2, medan Teichmann föredrog 25. bxc5. (Däremot påpekar man inte att Lasker också föreslagit 25. bxc5, men man kanske inte haft samma källa som Ege Andersson).

Man skriver i den engelska baksidestexten att detta är den mest kompletta samlingen av Emanuel Laskers partier, men det måste vara ett missförstånd mellan reklam- och utvecklingsavdelningarna – till och med min slasksamling av diverse källor, mestadels från internet, har fler än 624 partier. Däremot verkar man ha inriktat sig enbart på tävlingspartier, så det kan vara det man menat.

Kommentarerna, som är av informatortyp, har utförts av GM Khalifman och "St Petersburg IMs"; med all respekt för de senare och deras arbete hade det varit intressant att få reda på arbetsfördelningen. Databasen har ett fält för "Annotator", så varför inte använda det? Även om man inte känner igen namnet nu, så kan det ju hända att vederbörande så småningom blir världsmästare, eller något liknande.

För att du ska ha något utbyte av den här skivan måste du dels vara ganska duktig (dvs ha ett rankingtal helst över 2000), och vara beredd att göra en hel del jobb själv; och dels, naturligtvis, vara intresserad av verkligen gå på djupet för att penetrera Emanuel Lasker och hans spelstil. Vi slöläsare köper lämpligen en bok med mer verbala kommentarer.

Senast uppdaterad ( 10 november 2006 )