Ett slag för Nimzoindiskt PDF Print Epost
Bidrag av Jacob Aagaard   
1 november 2006

Murray Chandler är mannen bakom en ny serie videor från www.badbishop.com, vilket man kan misstänka är en täckmantel för Gambit. I synnerhet som de delar webbsajt och som videorna filmats i Nunn studios, vilket mycket väl kan vara John Nunns vardagsrum. John Nunn är en annan delägare i Gambit Publications (den tredje är Graham Burgess).

Jag har tagit mig tid att titta på de flesta av de nya videor de har producerat, närmare bestämt Murray Chandlers två 3.Lb5-videor mot sicilianskt och Andrew Martins video om den accelererade draken. När jag tittade på dessa fyra videor blev jag frapperad över hur bra det här formatet faktiskt är för att presentera en repertoar i en viss öppning. Strukturen är enkel. Först kommer en underhållande liten grafisk introduktion, innan vi klipper till videons berättare, som sittande framför ett schackbräde med öppningens utgångsställning uppställd ger en kort presentation av öppningen. Nog med snick-snack, och vi hoppar rakt in i handlingen. Genom att presentera omkring tolv till fjorton (fjorton i Kostens video) mer eller mindre fullständiga partier visas en öppningsrepertoar grafiskt, med hjälp av programvara från Chessbase. Allt detta fungerar faktiskt ganska väl. Tekniskt sett är detta en underbar produkt, enkel och inte för prålig, men mycket användbar och inte på minsta sätt irriterande.

ImageI den aktuella videon (The Knockout Nimzo) presenterar den engelske stormästaren Tony Kosten (som 1994 skrev en trevlig bok med namnet New Ideas in the Nimzo-Indian Defence) en repertoar mot huvudfortsättningarna i nimzoindiskt. Nimzoindiskt är ett av de så kallade moderna försvaren (i jämförelse med de ortodoxa som också spelades på 1800-talet) och bygger på att förhindra 4.e2-e4 med pjäser (dvs, inte med bönder) efter 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4.

I den här videon ger Kosten en pålitlig och väl genomtänkt repertoar mot de vanligaste alternativen. Den begränsning som fjorton huvudpartier innebär gör att man inte når fram till en komplett repertoar. Roliga fjärdedrag som Capablancas favoritdrag 4.Db3 behandlas alltså inte, men vilken spelare under 2600 kan ärligt säga att de mött detta i praktiken eller att de kan någon teori på draget? Inte många, så det är lätt att förlåta. Men låt oss nu titta på den faktiska repertoaren:

Hans system mot 4.f3 går 4...c5 5.d5 b5 6.e4 bxc4 7.Lxc4 Sxd5! och svart har ett trevligt initiativ. Först var jag lite skeptisk till detta, eftersom 4...c5 ansågs vara riskabelt när jag spelade 4.f3 själv för tio år sedan, men mot denna variant har jag inga förnuftiga invändningar. Partiet mot 4.a3 är en trevlig vinst av Karpov över Jusupov, som följer huvudvarianten med 4...Lxc3 5.bxc3 c5 6.e3 0-0 7.Ld3 Sc6 8.Se2 b6 9.e4 Se8! och svart står inte sämre. Kosten är mycket bra på att förklara de viktiga anledningarna till svarts spel i den här varianten, här som i alla varianter. Jag tycker också mycket om hans variant mot 4.Lg5. Kanske ska jag börja spela Nimzo igen, börjar jag så smått undra medan jag betraktar detta. Hans varianter mot 4.Sf3 b6 5.Lg5 är desamma som huvudvarianterna, men återigen har 5.Db3 kommit bort. Och den här gången är det viktigt, eftersom detta drag är mycket farligt. Har du aldrig sett draget förut är det nog inte så lätt att hitta 5...c5, som är det klart bästa draget, och de följande nyckeldragen. Ett olyckligt val av Kosten, men kanske det enda i hela videon!

Mot 4.Dc2 rekommenderar han 4...d5 5.cxd5 exd5. Denna variant är ganska komplicerad, men kanske inte så dålig som jag trodde. Åtminstone argumenterar Kosten väl för sin sak. Jag är personligen inte särskilt förtjust i hans variant mot 4.e3, fianchettering på damflygeln med 4...b6, men det är en fråga om tycke och smak, och helt irrelevant. Partiurvalet är åter pålitligt och på samma gång underhållande.

Slutsats. Murray Chandler och hans vänner har lyckats väl med denna nya serie schackvideor, åtminstone från en schacklig synvinkel. Om de också lyckas ekonomiskt är en annan historia. Åtminstone kan inte recencenten göra annat än att önska dem lycka till. Bra produkter förtjänar ett bra öde. Serien riktar sig till spelare från 1400 ända upp till 2400, och lyckas väl med det. Och den här videon (som också finns som DVD) är förmodligen den bästa i serien.

Senast uppdaterad ( 12 november 2006 )