Spela bondeslutspel mot Fritz PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ImageFritz endgame trainer: Pawn endings är precis vad det låter som; en serie bondeslutspel där man testar sin förmåga mot Fritz (närmare bestämt Fritz 6 och senare; programmet ingår inte).

Uppgifternas svårighet skiftar, från de första där det i stort sett bara gäller att känna till att bönder får gå framåt, till en databas med femtio studier där tålamod och kunskaper ställs på hårda prov. Om du tycker att följande studie är löjligt enkel, då är det här förmodligen ingen skiva för dig:

Image
Vit drar, se lösning nedan.

Jag är lite osäker på nyttan av att spela slutspel mot Fritz; ibland, jag skulle nästan vilja säga ofta, är man inte säker på om man lyckas i sitt uppsåt därför att Fritz är för dum eller för smart - med "Fritz är för dum" menar jag att programmet ibland för sent inser att den gjort ett "elementärt" feldrag, som då jag i ett läge offrade en bonde på h6 för att några drag senare vinna båda h-bönderna med kungen, och med "för smart" menar jag att den tidigt inser att alla drag förlorar, och inte spelar det försvar som testar om den mänskliga spelaren verkligen vet hur man ska spela.

Med det lilla förbehållet fyller den här CDn sin uppgift, att träna användaren i bondeslutspel. Dock kan jag bara rekommendera den för nybörjare och till dem som känner sig helt vilse i rena bondeslutspel; övriga gör bättre i att förse sig med Panchenkos CD som recenserades i Schacknytt 2002/9; denna CD behandlar ju alla typer av slutspel.


Lösning: 1.Kb7! a5 2. Kc6! a4 3. Kd5 Kb2 4.Kc4 Kxa2 5.Kc3 och svarts kung slipper inte ut ur hörnet med mindre än att a-bonden faller, eller att den vita kungen hinner blockera bonden.

Senast uppdaterad ( 12 november 2006 )