Botvinniks partier PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ImageMikhail Botvinnik, 6th world champion, är ett verk i en serie som recenserats tidigare i Schacknytt; se till exempel nummer 2002/1 (Capablanca) och 2001/7-8 (Lasker).

Sammanfattningvis kan sägas att varje CD består av en i det närmaste komplett samling av en världsmästares tävlingspartier, kommenterade i informatorstil; plus biografiska data, bilder och en testmodul där man får chansen att spela som en världsmästare. Några mindre ändringar i konceptet kan noteras, bland annat kan man nu installera programmet i en svensk version; dock är hjälpfilen fortfarande på engelska. Dessutom har den anonyma Leningrad-IMen fått ett namn, Sergej Soloviev.

Det är inte ofta man kan klämma till med rubriker av typen "Kommentatorn sover!" i dessa datorstödda analystider, men visst ser följande konstigt ut:

Image
Botvinnik - Belavenets, Moskva 1934
Svart vid draget

I den här ställningen spelade svart 19...Dd5? och överlevde inte många drag till. Så här långt i partiet har vit fått två utropstecken och svart två frågetecken, så man förväntar sig att svarts ställning ska vara i ruiner vilken sekund som helst. Khalifman/Soloviev anför nu den fantastiska varianten 19...Db8!! 20.Lxb4 Th5 21.g3 Lb7 22.Dxh5!? Sxh5 23.Lb5+ Kd8 24.La5+ Ke7 25.Lb4+ med remi, något som verkar ställa alla tidigare omdömen på huvudet. Firma K & S analyserar emellertid inte 24.Txf7!?, som tycks behålla en klar fördel; hotet La5+ är nu dödligt, och jag kan inte se annat än att svart måste spela 24...Dc7 25.Txc7 Kxc7 med ett slutspel som ser mycket bra ut för vit.

För det mesta står författarna dock med båda fötterna på jorden, och kompletterar på ett förtjänstfullt sätt Botvinniks egna kommentarer; även om Botvinnik (och andra) citeras flitigt på CDn blir det aldrig riktigt samma sak när utförliga textkommentarer kondenseras i informatorform. Skaffa Botvinniks Onehundred selected games och den här CDn, jämför analyserna, och jag lovar att ni har många timmars spännande analyserande framför er.

Senast uppdaterad ( 10 november 2006 )