Två CD om damgambit PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ChessBase har gett ut ytterligare två volymer i sin serie Chess training, Queen's Gambit Accepted av Boris Schipkov och Queen's Gambit with 5. Bf4 av Rustam Dautov. Grundreceptet skiljer sig inte särskilt mycket från tidigare verk i serien; för pengarna får man en orientering om de grundläggande varianterna, träningsmaterial och ett stort antal partier, varav en del försetts med kommenterarer. Den som vill veta mer om serien kan få mer information i de recensioner som publicerades i SN 2001/6 och 2001/7-8.

ImageFörfattaren menar i inledningen till Queen's Gambit Accepted att målgruppen är spelare i intervallet 1700-2400, men jag tycker att både den inledande orienteringen och partikommentarerna har för få förklaringar av de grundläggande idéerna för spelare närmast den undre gränsen; de kommentarer som finns är ofta av "förtydligad informatortyp", till exempel [efter 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 c5 4.Sf3 cxd4] "Ett riskabelt drag är 5.Lxc4 med viss kompensation för bonden. Dåligt är 5.Sxd4? e5 med fördel för svart. 5.Dxd4 är ett alternativ." Drygt 20000 partier, varav cirka 1200 kommenterade, är dock inte fy skam.

ImageDautov har, tycker jag, lyckats bättre med att förklara idéerna bakom olika spelplaner i 5.Lf4-varianten i damgambit; det är inte bara det att förklaringarna är utförligare, utan varje kapitel avslutas också med en sammanfattning av hur teorin för tillfället ser på varianten. En snabb bläddring genom partimaterialet visar att samtliga världsmästare utom en (Spasskij), från Steinitz till Kasparov, finns representerade på den vita sidan, så variantkomplexet med 5.Lf4 kan ju inte vara helt osunt.

Senast uppdaterad ( 12 november 2006 )