Philidor PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ImagePhilidors försvar har väl inte ansetts riktigt rumsrent i alla kretsar i alla tider, men med god förståelse för grundidéerna är den ett farligt vapen på alla nivåer, utom kanske på den allra högsta. Bangiev gör ett här (Philidor defence) ett i mina ögon föredömligt arbete med att förklara såväl de viktigaste strategierna för vit och svart som de viktigaste varianterna.

Han nämner också ett antal spelare vars partier man bör studera närmare, och det påminner mig om en händelse för snart tio år sedan; en klubbkamrat funderade på att börja spela 1.e4 e5 2.Sf3 d6 3.d4 f5, och när vi sökte i en databas hittade vi ett par partier där svart spelades av en för oss fullständigt okänd person vid namn Evgeni Maljutin. En genomspelning av partierna (som båda vanns av Maljutin efter hårresande förvecklingar) fick min kamrat att beundrande utropa "Han är ju fullständigt vansinnig!", och det säger en hel del om man tar i betraktande utseendet hos de varianter som Tony Herrström anser fullt normala. Ta gärna en titt på partierna Sorokin-Maljutin och Stepanov-Maljutin; om inte annat är det god underhållning!

På skivan finns också en databas med omkring 13000 partier, varav 300 kommenterade. Med tanke på den omsorg som författaren lagt ned på att förklara grunderna kan den här skivan rekommenderas till alla som vill sätta sig in i denna spännande öppning.

Senast uppdaterad ( 12 november 2006 )