Den Engelska Schackskolans hemligheter PDF Print Epost
Bidrag av Bo Sjögren   
1 november 2006

ImageBakom denna mystiska titel – för att vara exakt, Secrets of the English Chess School (ChessBase) – döljer sig en serie om 29 artiklar av den engelske stormästaren Daniel King som publicerats i ChessBase magazine under åren 1995 till 2000. Artiklarna behandlar strategi i en ganska vid bemärkelse, och redan i inledningen erkänner King att man inte ska förvänta sig någon form av systematik; inför varje nummer har han helt enkelt hittat någon detalj som intresserat honom, och skrivit om den.

Förutom själva artiklarna, som är uppbyggda på samma sätt som kapitlen i Dreevs meranerbok, får man också ett antal videosnuttar där King på ledig och elegant engelska (vill man studera hans tyska uttal kan man också göra det) berättar om hur indelningen av artiklar i undergrupper gjorts, och lite grann om tillkomsten av någon speciell artikel. En kul grej, men får man det inte att fungera är ingen större skada skedd; det han säger återfinns i texten som knyter samman avsnitten.

King skriver en underhållande prosa, med en uppfriskande dos självironi; till exempel skriver han vid ett tillfälle att han tyckte att öppningen (i ett parti King - Hübner) verkade bekant, men hur bekant den var insåg han inte förrän han kom hem efter partiet och vid en sökning i sin databas såg att han själv spelat ställningen som svart, två gånger till och med...

Det här är en opretentiös skiva, som trots det bör kunna ge något åt alla, från nybörjare till stormästare; under förutsättning, naturligtvis, att du inte redan har de nummer av ChessBase Magazine (46 till 76, om jag förstått det rätt) i vilka artiklarna tidigare varit införda.

Senast uppdaterad ( 11 november 2006 )